Kinderpraktijk Zeker en Sterk                

meer weten, sterk voelen  
 


Kindercoach, 

wat doe je dan?

 

Als kindercoach help ik je om je weer fijn te voelen. Dat vind ik namelijk het allerbelangrijkste wat er is, dat je blij en onbezorgd kunt zijn als kind. En ik kan je goed helpen als dit al een tijd niet meer zo is. Om allerlei leuke manieren te hebben om kinderen hierbij te helpen, heb ik les gehad van Charlotte Visch uit Amsterdam. Nu ben ik daar nog beter in!

Je fijn voelen, tevreden zijn, lekker in je vel zitten.......dit zijn allemaal andere woorden voor 'je gelukkig voelen'. Een gelukkig gevoel hebben is belangrijk om fijn kind te kunnen zijn en zonder grote zorgen op te groeien. Dit gelukkige gevoel heeft niemand de hele dag. Je bent ook wel eens boos, bang, zenuwachtig of verdrietig. Dat is heel normaal en meestal komt het blije gevoel vanzelf weer terug. Maar soms komt dit gevoel niet terug en voel je je al langere tijd niet blij meer.

Misschien komt dit doordat je bang bent voor monsters onder je bed of omdat je niet weet wat je tegen pestkinderen op school kan doen. Of misschien komt het doordat je heel zenuwachtig bent op school of omdat je vaak verdrietig bent nu je oma dood is. Of het nu een groot of een klein probleem is, voor jou is het altijd erg als het je weghoudt van je blije gevoel. Het is een vergissing als je denkt dat je jouw problemen zelf op moet lossen. Je moet namelijk eerst weten hoe je dit moet doen. Daarbij kan ik je heel goed helpen. 

Als je iets wilt doen en je weer blij wilt voelen, kan je naar mij toe komen om te praten of te spelen. Ik ben goed in luisteren en in het bedenken van plannen om grote en kleine problemen op te lossen. Of misschien weet je zelf nog niet goed wat voor dat nare gevoel zorgt, dus dan gaan we dat samen uitzoeken. De eerste keer komen je ouders (zonder jou) om te vertellen wat zij denken dat er aan de hand is. De tweede keer kom jij mee en gaat je vader of moeder een uurtje iets voor zichzelf doen. Jij en ik gaan dan met elkaar kletsen en spelen en als je wilt, kun je vertellen wat jij denkt dat er aan de hand is. Na een uur komen je ouders je dan weer ophalen en na een week spreken we weer opnieuw af. In de speel- en praattijd gaan we werken aan het oplossen van jouw probleem, zodat je je weer blij of nog blijer gaat voelen. 

In mijn praat- en speelkamer heb ik allerlei spullen die helpen om jouw probleem op te lossen. Ik heb bijvoorbeeld een hoek met verkleedkleren. Misschien wil jij je verkleden als ridder, indiaan, danseres, heks of piraat? Er zijn ook verschillende hoeden, zwaarden en sjaals. In de spiegel aan de deur kun je bekijken hoe dat eruit uitziet. De spiegel is ook heel handig om jezelf te bekijken. Heb je weleens gezien hoe je doet als je boos bent? Of als je je zeker en sterk voelt? Weet jij hoe je dan precies doet? 

In en op de lage kasten staan heel veel knuffels. Sommige knuffels voelen zich verdrietig of bang. Welke knuffel zou jij het eerst willen knuffelen? En herken jij de knuffel die zich boos voelt? Wat zou jij doen om weer een blij gevoel te geven?

Als je geen zin hebt in verkleedkleren of knuffels kun je ook een treinbaan of knikkerbaan bouwen, tekenen, kletsen, een spelletje doen, minitafelvoetbal spelen, knutselen, poppenkast spelen en.......kortom van alles en nog wat. En ondertussen lossen we grote en kleine problemen op en ga je je weer blijer voelen.

Soms praat ik tussendoor of in een apart gesprek nog een keer met je ouders, zonder jou. Ik vertel dan hoe het gaat en hoe ze jou het beste kunnen helpen. Vaak weten ouders dit niet precies, want ook vader of moeder zijn, moet je leren. Ik help je ouders om dit wel te weten. Natuurlijk spreek ik eerst met jou af wat ik ze wel of niet mag vertellen, want wat jij vertelt aan mij is privé.

 
Kaart
Opbellen
E-mail